perjantai 27. toukokuuta 2011

Grillataan ja paras perunasalaatti

Kesällä, keväällä ja syksyllä tietysti grillataan. En ole keskivertoa ihmeellisempi grillaaja. Lapsuudenkodissani ei moista ihmettä tunnettu, meillä paistettiin vain makkaraa nuotiolla. Kesäruokailu oli kalavoittoista ja uusia perunoita. Jestas. Niitä syötiin päivittäin koko kesä, kalan, savustetun tai muuten käsitellyn tai sillin kanssa. Usein ihan munakastikkeen kanssa, jota teen kyllä itsekin lapsille uusien perunoiden ja pinaattilättyjen kaveriksi. (Munakastike: normaali valkokastike, sekaan hienonnettuja ja keitettyjä kananmunia 2-3 kpl, jos tarjoaa kalan kanssa, sekaan tilliä).

Vihanneksia ei '70-luvun lapsuudessani kauheasti syöty. Kesän kauhu oli kesäkeitto, joka on ainoa ruoka, jota en edes aikuisiällä pysty syömään. Kesäkeitto olisi tosin perinneruoka, entisajan Suomessa lehmät olivat ummessa talven ja vihanneksia ei saatu. Kun koitti kesä ja ammut laitumella, porkkanat ja herneet kypsinä, sitten tehtiin keittoa, kesän makuista.

Muutenkaan äitini ei tehnyt ihmeemmin salaatteja, saati isäni. Salaatti, jos sitä oli tarjolla koostui aina salaatinlehdistä, tomaattilohkoista, kurkusta ja purjorenkaista. Ei kastiketta. Perunasalaatti ostettiin valmiina, mutta sitä useamman ostettiin italiansalaattia.

Itse teen aika ässähyvää perunasalaattia. Se on voittoisa perunasalaatti jostain perunaohjekilpailusta Anna-lehdessä 1990-luvulta, olen mukallut sitä kyllä. Tämä onnistuu aina, jos tykkää perunasalaatista, on helppo. Kaikki vieraat päivittelevät, että olet ihan itse, omin kätösin, tehnyt perunasalaatin, voi hyvä luoja, (hyvin monet tuntuvat ostavan sitä öljyisen löllöä valmissalaattia)

Perunasalaatti
400g keitettyjä perunoita
1-2 omppua
1 purjo

Kastike
2 rkl voita
1 muna
1 rlk etikkaa
1 dl vettä
1-2 rkl sokrua
1 tl sinappia
½ tl suolaa
valkopippuria
2 dl kermaa

Pilko keitetyt perunat, omput, purjo. Kastikeainekset ilman kermaa kattilaan. Kuumenna seos tiukasti vatkaten kiehumispisteeseen. Kaada perunoiden ja kumppaneiden joukkoon. Vatkaa kerma jos huvittaa (alkuperäisessä ohjeessa piti vatkata, minä en useimmiten viitsi, enkä ole huomannut eroa maussa) ja sitten kerma sekaan. Kylmennä.


                                    Miehinen kattaus: makkaraa, sämpylät ja perunsalaattia.


Omat kesäruokani ja grillailuni ovat siis tuoreempaa perinnettä. Suosikkini on tuore tonnikala limessa pyöriteltynä ja wasabilla terästettynä. Kanafileistä tykkään myös ja ne saatan kiepautella sitruunassa ja yrittimausteissa. Pihvit ja  makkarat ovat jees, mutta ostan niitä harvemmin. Jos ostan makkaraa se on bratwurstia, jotakin Krakovan tai saksanmaan pötkylää ja jos lihaa, niin nautaa. Kerran pari kesässä haen stokkalta kunnon lampaanfileet yrttimarinadissa. Nämä lampaat ovat ainoita lihoja, joita ostan marinoituina (paisti hunajamarinoituja broitskusuikaleita siihen kanapiirakkaan, jonka olen blogannut jo aiemmin).

Grillaan usein myös maissitähkiä voi-wasabiseoksessa voideltuna ja herkkusieniä pekoniin kääräistynä. Paprikat menevät ihan oliiviöljy silauksella, samoin kesäkurpitsat ja munakoisot. Joskus grillaan näiden seuraksi vielä patonkia, paahtoleipää, hodarisämpylöitä tai tortilloja. Ja siinähän ne.

Salaattina usein suhaisen vihreitä erilaisia salaatteja, rucolaa, tuoreita yrttejä ja sitten tujun vinaigretten. Joskus teen vihreän salaatin, johon viskon cashew-pähkinöitä ja vuohenjuustoa, sekä sitä vinaigrettea. Sama versio toimii myös vihereällä salaattipedillä, mansikoilla ja vuohenjuustolla. Mansikat voi korvata myös  purkkimandariineilla.

Vinaigrette
Minun vinaigretteni on että 2-4 rkl omenaviinietikkaa, mustapippuria ja suolaa sekaan, ja sitten pari ruokalusikallista hyvää oliiviöljyä tiukalla otteella vatkaten sekaan, maistelua ja jonkin lisäämistä tarpeen mukaan. Tykkään miehen ranskalaisäidin vaikutusten ansiosta erittäin happamasta, kunnon viinietikan mausta. Miehen mielestä kaikki muut, paitsi äiti, jättävät vinaigretten liian öljyiseksi. Olen siis koittanut kehittyä. En ole täydellinen. Useimmat hyvin yksinkertaisen keittiöasiat ovat niitä kaikista vaativimpia.

Kun saa hyvää coleslawta, sitä kiittää amerikkalaisia grilliguruja syvään. En osaa itse niin hyvää coleslawta, ainakaan vielä, että sitä tähän postaisin. Teen ihan raikasta ja onnistunutta kaalisalaattia kuitenkin. Se on kopsattu jostain Jamie Oliverin ohjelmasta vuosien takaa. Menee suunnilleen näin.

Tirpsakka kaalisalaatti (pirteempi vaihtoehto coleslaw:lle)
Kaalia ehkä noin puolet pienestä kaalinpäästä
lollo rossoa tai muuta punertavaa salaattia sekaan väriä antamaan tai punakaalia (sekoita vasta viime tipassa joukkoon muuten värjää kaiken)
reilu pensaikko korianteria
oliiviöljyä
punasipulia tai shalottisipulia
2 porkkanaa
sitruunanmehu tai 2 limen mehu
suolaa
1 punainen chili

Pilko kaali, salaatti, sipulia, chili pieniksi. Porkkana ohuiksi pyörylöiksi. Heitä kulhoon, sekaan öljyä, korianteria, sitruunanmehua, suolaa. Sekoittele ja kylmään hetkeksi. Raikasta! Voi lisätä maun mukaan vaikka retiisejä renkuloina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti