sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Viskimaistelu ja kesäinen buffa

Kaverit tulossa kylään ja piti keksiä tarjottavaa. Alunperin ideana oli maistella skottiviskejä, sillä pääsimme niiden makuun Edinburghin matkalla. Matkasta tässä. Sitten aloin ihmetellä, että mitä ihmettä sitä tarjoaa viskien kanssa? Jotakin on syötävä, muuten tulee suomalaiskansalliseen känniin. Mutta jos syö jotain vääränlaista, viskien hienot maut, aromit ja fiilikset eivät pääse oikeuksiinsa.

Netin antamat tiedot olivat tässä suhteessa hieman heikkoja tai sitten hakusanani olivat vääriä. Toki skottilainen haggis olisi loistoruoka ja samoin ne niiden keksit. No niitä tuli kyllä siellä Edinburghissa maisteltua, mutta Suomen suveen ne eivät oikein sopineet. Muutama kommentti löytyi sushin puolesta puhujia. No viimeeksi, juuri näille vieraille, tein sushia, joten se siitä. Jonkin aikaa suunnittelin all european-tyyppistä tarjoilua, vähän kaikenlaista sormiruokaa sieltä ja täältä. Mutta naisella on oikeus muuttaa mieltään, tiesi jo Shakespeare. Viimeinen twist oli sitten suomalais-ruotsalaistyyppinen, hieman juhannushenkinen menuu.


 graavilohi
wasabisilli
uusia perunoita, marinoituja tomaatteja, lohimoussea, vihreää salaattia, kananmunia, silliä, voita, saaristolaisleipää

tillisipsejä, korvasienipasteijoita, saaristolaisleipää, marinoituja punasipuleita, graavilohta, oliiveja...

Brita-torttu
 marinoidut punasipulit
maisteltavat viskit
Itse en ole sellainen viskien hifistelijä, että homma menisi piloille jonkun väärän makuisen ruuan takia. Toivottavasti silti ei tullut valittua vääriä tarjoiltavia.

Jokatapauksessa, tarjolla oli:

korvasienipasteijoita
saaristolaisleipää ja voita


vihreää salaattia
marinoituja punasipuleita
paistettuja punaisia tomaatteja
keitettyjä kananmunia


wasabisilliä
graavilohta
lohimoussea


tillivoiperunoita


raparperistä Brita-torttua mansikoilla

Ilta huipentui viskien maisteluun. Aluksi mies kertoili viskeistä, joita oli tarkoitus maistella. Sitten laseja eteen, joista piti arvata mitä juomaa siinä nyt sitten on.

Viskeinä olivat:
Jack Daniels (olen sentään distilleryssään käynyt, vanha Tennesseen asukki, kyseessä bourbonin ja viskin välimuoto, maissiviski)
Jameson (blendediä edustamassa, irkkuviski)
Bowmore (savuinen Isley-viski Skotlannista)
Glenfiddich (Speyside-viski Skotlannista)
GlenGrant (Speyside-viski Skotlannista)

Ylä- ja alamaat skoteista jäävät nyt ilman edustusta, mutta ei haitannut. Kaikki maisteltavat tunnettuja, niitä maailman myydyimpiä viskejä joten helpohkoja saada tuntumaa.

Järkyttävä havainto oli, että Jack Danielsissa on raikas, hedelmäinen, hyvin runsas tuoksu ja kiva maku. Luulin, että en tosiaan ole Jackin tyttöjä, vaan single malt:insa tyylillä vetäviä. Jameson oli kamalaa. Ja sitäkin olen sentään jokusia pulloja juonut. Bowmore on helppo savuinen viski, taidan alkaa sitä lajia lähemmin maistella tulevaisuudessa.

Reseptit:

Korvasienipasteijat
Teen näitä aina oikeaan voitaikinaan. Pakastealtaan voitaikina ei ole verrattavissa ollenkaan itse tehtyyn. Täyttää nämä voi sitten jouluna vaikka luumumarmeladilla tai esimerkiksi tällä sienitäytteellä, joskus teen näitä fetalla ja valkosipulilla tai tonnikalalla ja juustolla.

Voitaikina
 250 g voita
1 prk maitorahkaa
4dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
voiteluun muna

Sekoita jauhoihin  hieman pehmennyt voi ja sitten rahka. Pistä hetkeksi kylmään, niin taikina on helpompaa käsitellä. Muotoile haluamasi näköisiä pasteijoita tai piirakoita ja voitele munalla. Uunissa 225 astetta kunnes saavat kauniin värin.

korvasienitäyte
korvasienet täytyy ensiksi käsitellä, itse ostin tällä kertaa käyttövalmiita kaupasta
paista sienet, 4 pientä kevätsipulia varsineen pilkottuna ja lisää  1 ranskankerma, mustapippuria, rakuunaa
lisää tomaattipyrettä 2 tl väriä ja makua antamaan

Pirkan saaristolaisleipää ja oikeaa voita

Vihreä salaatti sisälsi paria salaattilaatua, ruohosipulia, lehtipersiljaa ja villirucolaa. Suihkaisin sekaan vähän oliiviäljyä ja punaviinietikkaa.

Marinoidut punasipulit (ässähyvää, sopii salaatin päälle, grillatun pihvin päälle, leivän päälle..)

2 isohkoa punasipulia
5 rkl oliiviöljyä
3 rkl punaviinietikkaa
0,5 rkl sokeria
mustapippuria, suolaa, Provencen yrttejä maun mukaan 

Purkkiin sipulit ja muut ainekset, anna maustua seuraavaan päivään.

Paistetut punaiset tomaatit

4 tomaattia pilkottuna paistetaan oliiviöljyssä, päälle mustapippuria, suolaa, pinjansiemeniä ja balsamicoa.

Wasabisilliä
150 pkt suolattuja sillejä palasiksi pilkottuna
1 ranskankerma
½ sipuli pilkottuna
2-3 tl wasabitahnaa, voi laittaa enemmänkin, jos tykkää tulisesta
tilliä

Sekoita ainekset keskenään. Tarvitsee maustumisaikaa vähintään muutamia tunteja.

Graavilohi

600g lohifilettä
1,5 rkl merisuolaa
1 raastettu sitruunankuori
tilliä

Kääräise lohi mausteineen paketiksi ja anna maustua 1-2 päivää jääkaapissa.

Lohimousse
200g kymäsavustettua lohta pilkottuna
200 graavilohta pilkottuna
1 prk maitorahkaa
1 prk kermaviiliä
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
2 sipulia
1 tl sitruunapippuria
 reilusti tilliä
valkopippuriapippuria
1 rkl sokeria

Sekoita ainekset lohen kanssa, vaahdotettu kerma viimeisenä. Anna maustua vähintään parisen tuntia.

Tillivoiperunat
Uusia siikli-perunoita, keitä ja sekaan tilliä ja suolaa. Kun valmiit, kaada vesi pois ja sekaan reilusti voita.

Brita-torttu

Valmista ensiksi raparperihillo. 8dl raparperia pilkottuna, 2 dl sokeria ja ½ dl vettä kiehautetaan hilloksi.

Kylmennetyn hillon sekaan 3dl kuohukermaa (vaahdotettuna).

torttupohja:

150 g voita
1½ dl sokeeria
3 keltuaista
1 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Vatkaa voi sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen, vatkaten. Sekoita vehnäjauhe, jossa leivinjauhe sekaan vuorotellen maidon kanssa.
Levitä pellille.

Pinnalle:
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää loppuvaiheessa 2dl sokeria, ½ tl vaniljasokeria. Levitä marenkivaahto kakkupohja päälle.

Lisää mantelilastuja n 25 g.

Paista uunissa 175 astetta noin 30 min. Pohjan pitää olla kypsä ja marenkien kullanväriset.

Täytä kakkupohja (puolet levystä) raparperi-kermatäytteelllä. Nosta päälle toinen puoli kakusta ja sen päälle sitten hillo-kermaseosta. Kruunaa vaikkapa mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Brita-torttu ei ole maailman helpoin juttu. Mutta se on sen arvoinen, onnistuneena se on kauniin hauraan pitsinen, rapeapohjainen, raparperi ja mansikka toimivat kuin kesäyön unelma.

2 kommenttia:

  1. mikäs se viski olikaan, mitä sä aina ennenmuinoin (tai ehkä nykyäänkin) tilasit kapakassa? Southern Comfort? Ootko siis siirtynyt siitä eteenpäin? Mut noi ruuat näytti ihanilta! Jaksat kyllä nähdä vaivaa!

    VastaaPoista
  2. Joo Southern Comfortilla aloitin, sitä meni joskus koko pullo pohjiksi opiskeluaikoina :) Sitten siirryin aprikoosiliköörin ja viskin sekoittamiseen ja loupulta ihan viskiin. Viime vuodet olen kiskonut Jamesonia, ilman jäitä tai vesitippoja. Thanks :)

    VastaaPoista