lauantai 30. heinäkuuta 2011

marjoja, kakkuja, parhautta ja mustikkahyve

Kesä on kakkujen aikaa. Vieraita käy enemmän, lomalla on kiva leipoa, kaupoissa mansikat, mustikat ja raparperit suorastaan huutavat päästä yhtymään vaniljan, kerman ja sokerin kanssa.

Tänä kesänä en ole ollut erityisen luovalla tuulella. Olen kokeillut jatkuvasti uusia reseptejä, mutta en ole juurikaan kehitellyt omia. Ilahduttavasti useimmat kokeilut ovat onnistuneet, joka kertoo enemmän reseptien alkuperäisestä tasokkuudesta kuin omista leipurin lahjoistani.

Trendi omassa kesäkeittiössäni on ollut marenki. Olen hullaantunut marenkivaahtoon kakuissa ja piirakoissa ja vatkaillut kiihkeästi valkuaisia ja sokeria kovaksi vaahdoksi. On kiehtovaa seurata kun vaahto alkaa kiiltää. Sitten vaahto nousee huippuina ylös. Bliss. Se toimii. On turvallista viskata valkuaiset kulhoon, hurauttaa vatkain sekaan ja todeta kerta toisensa jälkeen, että lopputulos on aina sama. Tältä matemaatikosta ehkä tuntuu. Tai kemististä, kun tietyt aineet sekoittaa tietyllä tavalla, maailma on turvallinen ja selkeä. Historioitsijana en ole tottunut moiseen empiiriseen vakauteen. Vaikka meillä olisi onneton kuningas ja köyhä kansa, aina ei seuraa Ranskan suurta vallankumousta.

Tänään tein mustikkapiirakkaa marengilla. Ohje on uudesta Pirkasta, joka on Yhteishyvän kera kertakaikkiaan luotettavin ruokalehti mitä tässä maassa on. Usein olen pettynyt esimerkiksi Makuun, kuvat näyttävät hyviltä, mutta herkkukeittiöni lopputulos ei ole niin ihmeellinen. Maku listaa trendejä kuitenkin suht luotettavasti, mutta taustatoimittajilta tuntuu välistä puuttuvan se viimeinen liekki ja palo. Se on vähän sääli.

Me Naisten reseptit ovat aivan kelvottomia. Trendi yrittää kikkailla viimeiseen asti viilatulla ohjeella, jostakin tavanomaisesta kohteesta. Äh. Kuka haluaa tehdä korvapuustien leipomisesta avaruustiedettä? Minä en.

Kotivinkki ja Kodin Kuvalehti ovat melko kivoja, lehdet muuten eivät niin sytytä, että viitsisin niitä ostaa, joten ei tule reseptejäkään kokeiltua. Ne mitä olen testannut, ovat vaikuttaneet ihan kelvokkailta.

Hesarin ruokatorstai on vaihteleva, joskus todella taitavaa ja kiinnostavaa, ihan ässää, joskus ihan tylsää. Hesarin kuukausiliite syyllistyy vähän Trendin tapaiseen kikkailuun, minusta kokkailun ja leipomisen ei tarvitse olla hirveän vaikeaa tai jos se on, lopputuloksen pitää olla ihan varmasti sen arvoista. Olen joskus vääntänyt koko päivän keittiössä jotain HS:n kuukausiliitteen lihapataa. Ja niin. Just. Tulihan se syötyä.


Mustikkahyve (Pirkka 8/2011, pikkaisen muunneltu, eli juuri näin minä sen tein)
pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
3 kananmunan keltuaista
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
500 g mustikoita
1 rkl perunajauhoja
marenki:
4 kananmunan valkuaista
½ dl sokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon huoneenlämpöiset keltuaiset hyvin vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos sihdin läpi taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina suorakaiteisen vuoan pohjalle ja reunoille (37 cm x 16 cm). Siirrä vuoka hetkeksi jääkaappiin.
Sekoita mustikoiden joukkoon perunajauhot. Jos käytät tuoreita mustikoita, voit puolittaa perunajauhon määrän. Levitä mustikkatäyte vuokaan murotaikinan päälle. Paista 200 asteessa alimmalla tasolla 15 minuuttia.
Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä. Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun kulhon voi kääntää ylösalaisin. Pursota kauniisti tai vedä vain marengit mustikoiden päälle kuten minä tein. Kypsennä piirakkaa edelleen 8 - 10 minuuttia.

Pavlovat ovat ihania. Nimensä pavlova on kai saanut venäläisen ballerinan kepeydestä ja viehkeydestä ja jotain äärimmäisen hurmaavaa näissä leivonnaisissa on.Pavlovan voi täyttää ja koristella miten mieli tekee ja pohjan voi toki ostaa valmiina. Pavlovan pohjan tekeminen on nimittäin hieman aikaavievä ja vaivalloinen projekti, mutta kiitollinen. Palkitseva. Hyvä mieli tulee.

Mansikkapavlova (Yhteishyvästä 7/2011)

pohja:
4 kananmunanvalkuaista

2 dl sokeria

2 tl maissitärkkelystä

1 tl valkoviinietikkaa (oli loppu, toimi punaviinietikallakin) 
täyte

2 dl kuohukermaa

1 prk (200 g) maustettua rahkaa (sitruuna)

yhden limetin puristettu mehu

1 - 2 rkl tomusokeria
koristeeksi

0,5 l tuoreita mansikoita  

 
Pane uuni kuumenemaan 110 asteeseen.
Vatkaa kananmunanvalkuaiset sähkövatkaimella kuivassa ja puhtaassa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja koko ajan vatkaten, kunnes valkuais-sokerivaahto on kovaa ja kiiltävää.
Siivilöi maissitärkkelys marenkivaahtoon ja sekoita hyvin. Lisää viinietikka ja kääntele se muovilastalla marenkivaahtoon.
Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille marenkipyörylä (halkaisijaltaan noin 22-25 cm). Marenkiin saa jäädä aaltomaisia kuvioita.
Kuivata marenkilevyä uunin keskitasolla noin 1 1/2- 2 tuntia tai kunnes marenki tuntuu irtoavan leivinpaperista. Sammuta uuni ja anna marengin kuivua uunin jälkilämmössä muutama tunti. On aika tarkkaa sen kanssa, että marenki on kypsä sisältä. Lisäksi irroittaminen leivinpaperista ei ole ihan niin simppeliä kuin voisi kuvitella. Tässä vaiheessa voi harmittaa, ettei ostanut kuitenkin sitä valmispohjaa.
Täytä pavlova vasta juuri ennen tarjoilua. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen sitruunarahka, limetinmehu ja tomusokeri. Levitä täyte marenkilevylle. Koristele kokonaisilla tai halkaistuilla tuoreilla mansikoilla ja käy kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti