sunnuntai 1. tammikuuta 2012

sushia, kalkkunaa ja paras voileipäkakku

Jouluaikana ei ole tullut postailtua tänne foodseja, vähän hassua, sillä onhan tämä aika just sitä yhtämittaista keittiövuoroa. Toisaalta aika perinteisiä juttuja olen duunaillut, joissa omaa kädenjälkeä on lähinnä kömpelö esillepano, ei niinkään sovelletut reseptit.

Uudeksi vuodeksi pyörittelin susheja, toista kertaa peräkkäin. Ihan normireseptit, kilon keitin japanilaista riisiä, maustoin pussin ohjeen mukaan ja sitten pyörittelin sukkuloita, jonka päälle sivelin hintsusti wasabia ja tökkäsin merilohisiivun päälle.Rulliin laitoin kurkkua ja raputankoja ja päälle vielä katkarapuja.
Lisäksi tarjolla oli kaikkea naposteltavaa: sipsejä, dippiä, lihapullia, nakkeja ja poromoussella täytettyjä ruisleipiä. Poromoussessa oli kylmäsavustettua poroa, wasabia, vaahdotettua kermaa 2 dl, creme fraichea 1 prk, suolakurkkua ja mustapippuria.

Tein uudeksi vuodeksi ihan järkyttävän pahan Key Westin limekakun. Siitä ei tullut hirveän ruma, mutta unohdin ottaa valokuvan. Kakku oli samalla järkyttävän raikas ja äklön makea, saavutus sinänsä. Aion syödä viikon päästä Key Westin Sloppy Joessa eli siinä Ernest Hemingwayn kantiksessa Key West lime pien, joka on kuulemma jotain unohtumattoman ihanaa. Ei se voi huonompaa olla kuin tämä oma viritys. Kakut näyttävät epäonnistuva joka uusivuosi, viime vuonna tein kuivan ja mauttoman italialaisen rommikakun (Sopranos-kirjan mukaan). Tämän kakun ohje on sellainen, että oli monessa blogissa hyvin samantyyppinen, joten ehkä jotkut tykkäävät? Tosin omistakin vieraista suurin osa piti, vaikka sitä on vaikea ymmärtää, olivat ehkä kohteliaita vain.



Joulun vedin varman päälle Stokkan valmiiksi savustetulla kalkkunalla. Oli ihanaa. Lintuparka oli vain suuren suuri ja koko ajan mielessä kävi miten Frendien Joey oli tuommoinen päässään jossain kiitospäivän osassa.


Mutta yhden vakkarisuoritukseni tänne ohjeistan. Tässä on pomminvarma ja hyvä kalaisan voileipäkakun ohje. Koristeluja voi muuten aivan vapaasti kehittää eteenpäin, itse en taaskaan jaksanut panostaa. Meillä on aika usein voileipäkakkua joulun aikaan, useimmiten sitten juurikin tätä. Olen tehnyt tätä myös kavereiden juhliin ja tätä on tilattu myös ennakkoon, koska muutamat kavereiden miehet rakastavat tätä.

Lohivoileipäkakku

paketti siivutettua ruisleipää (real on hyvää)
paketti paahtoleipää (täysjyvää)
3 dl kala- tai kasvislientä
4 pkt kylmäsavulohta tai graavilohta
400g sulatejuustoa, yrttimaustettu toimii hyvin
2 prk smetanaa
1 putkilo voileipäpikkelsiä
pieni purjo silputtuna
tilliä
maustekurkkua
mustapippuria
sitruunan mehua ja koristeluun sitruunoita


Kelmuta kakkuvuoka, lado pohjalle ja reunoille ohuita lohiviipaleita. Sitten pohjalle kerros leipäsiivuja, joista on reunat leukattu. Päälle lusikoi kostukkeeksi lientä. Täytettä väliin, sitten päälle leipäkerros, kostutus ja täyte. Ja vielä kerran, lopuksi kelmuta ylin kerros (leipä ylinnä) ja jääkaappiin maustumaan mielellään yön yli. Kumoa ja kas, koristelu on aika helppoa, kun on näyttävän näköinen ihan kaloissaan.

Täytteeseen tulee ne loput kalat, jotka ei menneet siihen koristeluun. Kalat pilkotaan pieniksi, puristetaan pikkaisen sitruunanmehua päälle, smetanat, sulatejuusto, pikkelssi, purjo, tilliä, mustapippuria ja puolikas suolakurkku. sekoitus ja se on siinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti