maanantai 26. elokuuta 2013

Tennesseen porkkanapiirakka


Opiskeluaika Tennesseen Knoxvillessä on vaikuttanut moniin ruokalaittoihini. Porkkanapiirakka on säilynyt oikeastaan ihan muuttumattomana ohjearkistossani vuodesta 1998 lähtien. En ole tullut kokeilleeksi muitakaan reseptejä, sillä tämä on just se oikea resepti, eikä ole tarvinnyt lisäkehittelyä. Ohje on Amerikkalainen keittokirja -teoksesta, johon olen alusta asti omatoimisesti lisännyt muutamia juttuja: kuten mantelia, kaurahiutaleita, rusinoita, kaakaojauhetta ja appelsiinimehua.

Opiskeluaikoina Tennesseessä minulla oli yliopisto-opiskelijalle tyypilliesti meal plan, eli ennalta olin maksanut huomattavan määrän lukukauden safkoista sangen kohtuullisella summalla. Opiskelijakorttia vilauttamalla kuppiloiden ja ravintoloiden tiskeiltä sai ladata lautaselleen amerikkalaista cuisinea. Aika pian systeemiksi vakiintui naapuritalon aamupalapaikka, jossa lautaselle päätyi useimmiten munakokkelia, biscuits (ei keksejä, vaan järkyttävän hyviä, melko rasvaisia lämpimiä sämpylöitä, jotka ovat pakollista etelävaltioiden aamiaissapuskaa - en ole muuten koskaan löytänyt niihin hyvää reseptejä, testannut olen lukemattomia, saa vinkata!), muffinseja (jotka ovat tämän porkkanakakun makuisia, mutta ilman kuorrutetta), puuroa. Lounaan söin usein kampuksen päätalon salaattibaarissa, jossa rakastuin pysyvästi Caesar-salaattiin ja illallisen kohdepaikat vaihtelivat. Aluksi me ulkkarit luulimme olevamme tervetulleita urheilijatalon ruokaan, niiden amerikkalaisen jalkapallon, koripallon ja baseball-tähtien sekaan, mutta sitten meille vienosti vihjattiin, että maybe not. Tuolta ajalta minulla on mielikuvia kohtaamisista legendaarisen Peyton Manningin kanssa, joka pelasi viimeista kauttaan Tennessee Vols:issa ja kaikki tiesivät jo tulevasta ammattilaisurasta ja miljoonasopimuksista. Mies oli jo tuolloin superjulkkis ja vieraili David Lettermanin showssakin.

Tykkään siis tämän Carrot Cake -ohjeen sattumaisesta koostumuksesta, mehevyydestä ja simppelistä valmistustavasta. Kaikki ainekset vain sekaisin, eikä tarvitse välttämättä edes vatkata, senkun sekoittelee puuhaarukalla vaikka.  Edes järjestyksellä ei ole kauhean suurta väliä.

Ainoa murheellisempi työvaihe on porkkanoiden raastaminen, joka ei ole maailman kivoin homma, eikä pähkinöiden survominenkaan ole ihan vaatimaton suorite, mutta muuten on helppo ja nopea ja aivan varma onnistuja.

Tennesseessä tästä tehtiin Halloween-versiota oranssilla kuorrutteella, jota olen itsekin jokusen kerran tehnyt, mutta nyt olin ihan perinteisellä moodilla. Näistä saa siis myös muffinseja. Näin se menee, dudes and gals:

Tennesseen porkkanapiirakka

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Asettele leivinpaperi pellille. (Tai muffinsivuuat, tai isohko kakkuvuoka)

Sekoita 3 1/2dl vehnäjauhoja, 1 tl soodaa, 2tl kanelia, 1/2 dl kaakaojauhetta,  1tl suolaa ja 1tl vaniljasokeria kulhossa.

Sekoita toisessa kulhossa, vaikkapa ihan vatkaten 3dl sokeria, 3 munaa ja 2 1/2 dl sulatettua voita tai öljyä.

Lisää jauhoseos, 1 1/2 dl appelsiinimehua, 4dl porkkanaraastetta, 2dl kookoshiutaleita, 1 dl kaurahiutaleita tai kauraleseitä, 1 dl rusinoita, 1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna, 1 dl mantelijauhetta, sekoita ja kaada taikina pellille. Paista noin tunti.

Kuorrute:
Sekoita 200g Philadelphia -tuorejuustoa, 5dl tomusokeria, 1 tl vanilijasokeria ja 75g voita kiivaasti, valkoiseksi vaniljan hienoisesti pilkuttamaksi massaksi. Jos on mies talossa, laita se vatkaamaan, niillä on jostain kumman syystä tarpeeksi kärsivällisyyttä ranneliikkeen kanssa ;) Levittele hieman jäähtyneen porkkanapiirakan päälle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti